Jogelméleti TDK

"Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat sem tett, egy reggel letartóztatták. Háziasszonyának, Grubachnénak a szakácsnője, aki nyolc óra tájt naponta behozta a reggelijét, ezúttal nem jött." Ezekkel a sorokkal kezdődik a híres író, Franz Kafka 1925-ben megjelent monumentális alkotása, "A per". Az individuum kazuisztikus világgal szembeni kiszolgáltatottságát ábrázoló novella filmváltozata első ízben Orson Wellesnek (1962), köszönhetően született meg, főszereplői pedig Anthony Perkins és a Sissi-triológia révén méltán híressé vált Romy Schneider.

Kafka közismerten a bürokrácia, a "dokumentummá silányított "ember, a "beírtak engem mindenféle könyvbe" jelenségének hiteles krónikása, aki groteszk, paradox, szürreális elemekkel tarkított műveiben reális képet igyekszik festeni az elidegenedés folyamatáról. Az ő interpretálásában a (modern) társadalom egy cél nélkül lebegő entitás, egy talaját vesztett, abszurd és felfoghatatlan világ értelmetlen halandzsát produkáló tolmácsa, amelynek végeláthatlan bürokratikus processzusai az emberi  lét minden mozzanatát áthatják. 

"A per" is az egzisztenciális bizonytalanságot és az egyén instabil társadalmi pozícióját kívánja sugallni: szembesülünk ugyan vele, hogy K-t letartóztatják, azzal is, hogy bűnvádi eljárás indul vele szemben, azt azonban nem sejtjük, hogy mi is a vád titokzatos tárgya. Csak annyi látunk, hogy a világ, amelyben vegetálnia kell, groteszk, abszurd és misztikus komponensekkel átszőtt. 

2012. november 15-én 16:00 órától a J épületben fogjuk levetíteni ezt a méltán népszerű alkotást. Minden kedves hallgatót szeretettel várunk. A vetítésen jelen lesz Dr. Szigeti Péter Tanszékvezető Úr, illetve dr. Pongrácz Alex PhD hallgató, a Jogelméleti Tanszék munkatársa "konferálja fel" a filmet.

A per

(Le Proces)

fekete-fehér, magyarul beszélő, francia-olasz-NSZK filmdráma, 120 perc, 1962 (16)

rendező: Orson Welles
író: Franz Kafka
forgatókönyvíró: Orson Welles
zeneszerző: Jean Ledrut
operatőr: Edmond Richard
vágó: Frederick Muller, Yvonne Martin
adaptáció: Pierre Cholot

szereplő(k): 
Anthony Perkins (Josef K.)
Orson Welles (Hastler ügyvéd)
Romy Schneider (Leni)
Jeanne Moreau (Miss Burstner)
Arnoldo Foŕ ("A" felügyelő)
Michael Lonsdale (pap)
Akim Tamiroff (Bloch)